Teken zijn geleedpotigen en lijken op kleine platte spinnetjes. Teken behoren dan ook tot de spinachtigen (dierklasse Arachnidae, subklasse Acari). Teken ondergaan vier levensstadia: ei, larve, nimf en volwassen teek (zie onderstaande foto). De larve heeft zes poten maar de nimf en de volwassen teek hebben acht poten.
Teken voeden zich met het bloed van zoogdieren, vogels en reptielen, de zogenaamde gastheren. Gemiddeld één op de vijf teken (20 procent) is besmet met de Borrelia bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Wel zijn er grote verschillen: op de ene plaats is de helft van de teken besmet, op andere bijna geen. Er is nog onduidelijk waar deze variatie door wordt bepaald. Het hangt waarschijnlijk af van het gebied, de begroeiing, het aantal besmette knaagdieren en de tekendichtheid.
Teken kunnen het hele jaar actief zijn mits de temperatuur hoog genoeg is.
Teken zitten vooral in hoog schaduwrijk gras en dode bladeren bij bomen en struiken. Teken vallen in principe niet uit bomen. Vermijd in een tekenrijke omgeving contact met lage planten en struiken zodat teken niet op uw lichaam over kunnen stappen.
Haal een teek zo snel mogelijk weg. Hoe langer de teek in de huid zit, hoe groter de kans dat hij ziekteverwekkers overdraagt.
Gebruik geen alcohol, jodium, zeep, olie of andere middelen voordat je de teek verwijdert.
Neem bijv. een puntig pincet waarmee je de teek goed bij de kop kunt vastpakken. Eventueel kunt je een vergrootglas gebruiken.
Pak de teek zo dicht mogelijk op de huid bij de kop beet en trek hem er langzaam uit. Als er een stukje van de kop van de teek in de huid achterblijft, is dat ongevaarlijk. Dat komt er vanzelf weer uit, net als bij een splinter. Ontsmet het beetwondje (nadat je de teek heeft verwijderd) met 70% alcohol of jodium.
Bewaar de teek in een afgesloten potje of op een plakbandje zodat hij niet weg kan lopen.
Uw dierenarts of dierenwinkel heeft verschillende producten in huis om uw dier te beschermen tegen teken en ander ongedierte. Ook producten om deze op een juiste manier te kunnen verwijderen.
Voor meer info verwijzen wij je graag door naar onze bron: www.tekenradar.nl