Wedstrijdvormen

posted in: Informatie | 0

Sprintraces: Hierbij gaat het erom om zo snel mogelijk van de start naar de finish te komen. Er wordt niet gelet op gewicht, dus hoe lichter je slee/kar en jezelf bent des te snelle je kunt gaan. Afstanden variëren van 4 tot 10 km per etappe (Dryland). Op sneeuwwedstrijden zijn de afstanden vaak wat langer.

Middle Distance races: Hierbij geldt hetzelfde als hierboven, zo snel mogelijk van de start naar de finish te komen. Hier moet je wel een aantal verplichte spullen meenemen (mandatory gear) bv. EHBO kit voor hond en mens, booties, slaapzak, etc…
De afstanden op sneeuw wedstrijden variëren meestal van 40 tot 70 km per etappe.
Bij dryland wedstrijden zijn de afstanden meestal korter.

Long Distance races: Ook hier gaat het erom wie het snelste is. Er is meestal een overnachting buiten voor de musher en voor de honden. Hierbij moet je (bijna) alles zelf meenemen in de sleezak zoals eten en drinken voor de honden en jezelf. Een slaapzak en windzak of tent om in te slapen, mes/bijl, sneeuwschoenen, reserve kledij, Ehbo kit, etc… In de checkpoints kan de musher via dropbags bepaalde spullen terug aanvullen (booties, batterijen, voedsel,…)
De afstanden variëren van 40 tot 120 km per etappe (sneeuwwedstrijden).

Toer Klasse: In deze klasse gaat het niet om de snelheid of tijd. Zo lang je de race maar uit loopt, met of zonder afkortingen. Het is dus ook geen wedstrijd. Je moet wel de verplichte zaken voor de honden en jezelf in de slee meenemen. Er wordt vaak wel gekeken hoeveel kilometer je hebt afgelegd.

Ski-Joring/Loop-klasse: Dit is langlaufen met 1 hond. De hond loopt voorop en zit via een lijn vast aan een band die om de middel zit van degene die langlauft. Tijdens karrenwedstrijden wordt het langlaufen vervangen door hardlopen.

Pulka klasse: In deze klasse kun je met 1, 2 of 3 honden lopen. De honden zijn achter elkaar ingespannen, lopen tussen stangen en trekken een kleine slee (= pulka). De honden lopen eventueel met een beugel over zich heen. Die stangen zorgen ervoor, dat als je stopt, de slee niet tegen de honden kan komen. Voor elke hond wordt 8 of 10 kilo gewicht meegenomen, al naar gelang teef of reu. Ook hier moet je zelf achteraan langlaufen/lopen.

Step klasse: In deze klasse wordt de step of fiets zonder aandrijving getrokken door 1 of 2 honden. De musher kan/mag zoveel mee helpen als hij/zij wil.

Extra uitleg: De overige klassen worden met een letter aan gegeven deze letter geeft het aantal honden waarmee gelopen word aan. Achter deze letter kan een cijfer staan; het cijfer 1 wil zeggen dat er met raszuivere Siberian Husky’s wordt gelopen.

Het cijfer 2 wil zeggen dat er met raszuivere Alaskan Malamutes, Groenlanders of Samojeden wordt gelopen.

Het cijfer 3 wil zeggen dat er met niet raszuivere honden wordt gelopen.

Als er geen cijfer achter de letter word weergegeven dan lopen alle rassen (raszuiver en niet-raszuiver) samen in dezelfde klasse.

D / 2-honden klasse: In deze klasse wordt de slee/kar getrokken door 2 honden. De musher staat achterop de runners en kan/mag zoveel mee helpen als hij of zij wil.

C / 4-honden klasse: In deze klasse wordt de slee/kar door minimaal 3 en maximaal 4 honden getrokken. De musher staat achterop en kan/mag zoveel mee helpen (steppen of meerennen) als hij of zij wil.

B / 6-honden klasse: In deze klasse wordt de slee/kar door minimaal 5 en maximaal 6 honden getrokken. De musher staat achterop en kan/mag zoveel mee helpen (steppen of meerennen) als hij of zij wil.

A / 8-honden klasse: In deze klasse wordt de slee/kar door minimaal 7 en maximaal 8 honden getrokken. De musher staat achterop en kan/mag zoveel mee helpen (steppen of rennen) als hij of zij wil.

O / Open klasse: In deze klasse wordt de slee/kar door minimaal 9 honden getrokken. Vaak stelt de wedstrijdleiding een maximum voor het aantal honden in, bijvoorbeeld 16. Maar in de praktijk lopen de meeste teams met 12 honden. Als je met 12 honden loopt, zijn je leidhonden al zo’n 15 meter bij je vandaan. Als je met de slee/kar een bocht door gaat, zijn je voorste honden daar allang doorheen. Met hoe meer honden je loopt, des te meer kans op verknopingen je hebt. Het is ook niet zo dat hoe meer honden je voor de slee hebt, hoe harder je gaat. Je gaat zo hard als je langzaamste hond.

LET OP! Regels kunnen per wedstrijd en per club verschillen, als u mee doet aan een wedstrijd lees dan altijd eerst de regels van de desbetreffende wedstrijd door!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *